Sunday, March 25, 2007

 

ENKELEISTÄ JA DEMONEISTA (julkaistu Porin Sanomissa 24.3.2007)

Joskus tuntuu että rahan tekeminen on Suomessa demonisoitu. Tai jos ei nyt demonisoitu, niin ainakin lyöty häpeän stigma syvälle lihaan kaikille niille, joiden taskuun kertyy rahaa tavaroiden ja palvelujen myynnistä. Tämä tietenkin koskee vain yksityistä rahaa. Verorahojen haaliminen omien tarkoitusperien toteuttamiseen kun on aina ollut Suomessa jaloa ja kannustettavaa.

Viimeisin esimerkki tästä ajattelutavasta on Arkkienkeli...anteeksi, Arkkiatri Risto Pelkosen Keskisuomalaisessa ilmestynyt haastattelu, jossa hän pelkää Suomen Terveystalon listautumisen pörssiin vaarantavan potilaiden aseman. Pelkosen ajattelu hoiperehtii jotenkin siihen tapaan, että pörssiin listautuneet sairaalat ja lääkäriasemat saattavat keskittyä rahan tekemisen toivossa helppojen sairauksien parantamiseen.

Tälläinen lausunto osoittaa sen, että julkisen sektorin sankarimme eivät itse käytä julkisen sektorin palveluita. Jokainen näitä palveluita viime vuosina käyttänythän tietää, että juuri siellä on ollut taipumusta etsiä oikotietä helpoimmista mahdollisista ratkaisuista asiakkaan tarpeista ja toiveista piittaamatta. Kustannustehokkuus kun on julkisella sektorilla valitettavan usein käsitetty vailla järkeä tehdyiksi säästötoimenpiteiksi. Jokainen voi myös mielessään testata Pelkosen ajattelun kestävyyttä miettimällä, kuinka paljon parempia kännyköitä Nokia tekisikään, jos sen omistaisi Suomen valtio.

Yritysmaailmaa on toki syytä vahtia kriittisesti, rahalla kun on ihmisiin myös negatiivisia vaikutuksia. Uhkakuvien keksimistä on kuitenkin edelleen syytä kutsua vainoharhaisuudeksi. Itse näen ainakin Suomen Terveystalon pörssiin listautumisen ainoastaan varteenotettavana mahdollisuutena viritellä osakesalkkua puolustusasemiin ennemmin tai myöhemmin alkavaa laskusuhdannetta vastaan.

Labels:


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?