Monday, January 29, 2007

 

YLEN HYVIÄ IDEOITA (julkaistu Porin Sanomissa 29.10.2006)

Televisiolupa-asiat ovat olleet tapetilla. Ministerien lupia tutkittiin, ja moni tavallinenkin taneli hankki luvan siinä pelossa, että kateellinen naapurikin rientää harjoittamaan tutkivaa journalismia. Maassa pitäisi siis kaiken olla hyvin, kun kerran ministerit ovat kunniallisia ja kansalaisetkin ovat sankoin joukoin palanneet Yleämme rahoittamaan.

Ihan näin auvoisasti asiat eivät kuitenkaan ole, ja syypää tähän on nuoriso. Tämä aina niin epäilyttävä ihmisryhmä on nimittäin huomannut, että ajan saa kulumaan ilman telkkaakin. Netistähän saa viihdykettä ruudulle ja möykkää korviin tuhat määrin enemmän kuin mitä Yle pystyy tarjoamaan.

Mutta ei hätää! Valppaat virkamiehemme ovat keksineet tavan, millä Ylen Moolokin kita saadaan täytettyä, vaikka kukaan ei Ylen palveluja käyttäisikään. Nämä yhteisen edun vaalijat ovat nimittäin väsäämässä laajakaistaveroa, jolla saadaan niin televisiottomat opiskelijat kuin pienyrityksetkin sponsoroimaan Kesäillan valssia ja muuta korvaamatonta kotimaista kulttuurituotantoa. Opetus- ja viestintäministeriöstä tosin vakuutetaan, ettei kyseistä veroa ole v i e l ä tulossa, mutta tiedämmehän me ministeriöiden miesten luontaisen vaatimattomuuden.

Idea tälläisestä korvaavasta verosta on nimittäin niin loistava ja niin härski, ettei sitä yksinkertaisesti voi jättää käyttämättä. Tälläinen verohan antaa Ylelle mahdollisuuden rahastaa materiaalista, jonka tekemiseen tai jakelemiseen se ei ole sijoittanut senttiäkään. Vai kuvitteleeko joku, että esim. eduskunnan kyselytunteja imutetaan netistä piuhat punaisena?

Tämä korvaava vero on myös jatkojalostettavissa. Kirjoille, urheilutapahtumille ja vaikkapa jumalanpalveluksille voidaan tulevaisuudessa määrätä lisälasku sillä perusteella, että nämä aktiviteetit voivat osaltaan vähentää televisionkatselijoita.

Labels:


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?