Friday, December 23, 2005

 

Pyyteettömyys ei ole rahan juttu (julkaistu Satakunnan Kansassa 21.12.2005)

Martti Linna: Syysmarkkinat. Otava 2005

Raha näyttelee yhä suurempaa osaa ihmisten elämässä. Martti Linnan esikoisromaanissa Syysmarkkinat raha on kuitenkin niin suuri ja mahtava kuningas, ettei tavallisella ihmisellä ole oikeastaan muuta mahdollisuutta kuin tyhjentää itsensä itselleen tärkeistä asioista ja antaa talouselämän realiteettien eli osavuosikatsauksien ja muun vastaavan disinformaation täyttää tuon tyhjäksi jääneen tilan.

Romaanin keskiössä on yksityinen päiväkoti Saapasjalkakissa, joka muokkaa lapsista tehokkaita markkinatalouden palvelijoita. Bisnesopetusta on ujutettu päiväkodin ohjelmaan niiden perinteisten satutuntien ja leikkihetkien sekaan, ja pipareiden leivonnassakin lapsille opetetaan oikeaa hinnoittelua, jotta pipareista saadaan myyjäisissä riittävästi voittoa. Vanhempainiltoja kutsutaan päiväkodissa asiakasilloiksi, ja näiden iltojen markkinointiarvoa tähdennetään koko henkilökunnalle, sillä ovathan vanhemmat päiväkodille tärkeä sidosryhmä, josta täytyy pitää hyvää huolta.

Päiväkodin omistaa pääomasijoitusyhtiö Creative Corp, jota ytimekkään pahaenteisesti kutsutaan Korpiksi. Lopullisena tavoitteena Korpilla on viedä bisneshenkinen päiväkotikonsepti pörssiin, joten pääomasijoittajat ovat kiinteästi mukana pilottihankkeensa Saapasjalkakissan päivittäisessä toiminnassa. Kaupungin mukanaolo hankkeessa hillitsee toistaiseksi kaikkein hurjimpia suunnitelmia, mutta tavoitteena on, että tulevaisuudessa Saapasjalkakissa voisi ottaa asiakkaakseen vain niitä lapsia, joissa on kaikkein korkeimmat tuotto-odotukset. Onhan lapsi kuitenkin ennenkaikkea investointi.

Erilaisten maailmojen
yhteentörmäyksiä


Näinä aikoina kun kuntia painostetaan ulkoistamaan omia palvelujaan, Syysmarkkinat onkin varsin stimuloivaa luettavaa ja muistutus siitä, että pyyteettömyys kuuluu kovin harvoin rahan ominaisuuksiin. Hyvä oivallus ja tehokas kärjistys kirjailijalta tietenkin on, että hän vie bisnespainajaisensa sinne, mihin varmaankin useimmat meistä sen viimeiseksi soisivat menevän.

Tehokkaasta kärjistyksestä huolimatta Syysmarkkinoita leimaa tietynlainen ideoiden vajaakäyttö. Kuin luonnostaan satiiriksi taipuvan päiväkoti Saapasjalkakissan kuvaus jätetään nimittäin ikäänkuin kesken, kun romaanin päähenkilö lastentarhanopettaja Rauno lomautetaan päiväkodista tekaistun pahoinpitelysyytteen vuoksi. Tästä aiheesta Martti Linna punookin romaaniinsa kahden mieskuvan eli perinteisen uurastajaäijän ja naistenlehtien ideoiman pehmomiehen välisen kaksintaistelun, ja siinä taistelussa ei ole kuin häviäjiä.

Romaanin näennäisen valoisasta lopusta huolimatta tuntuukin kuin kirjailija näkisi ihmisen osan nykymaailman menossa aika pessimistisessä valossa. Markkinavoimia vastaan sotiminen johtaa nimittäin romaanissa täydellisen tuhoon, mutta ei niille rahan palvelijoillekaan näytä olevan tarjolla kuin juoksupojan paikkoja.

Comments:
Odottelen koska jään kiinni neekerinkulli poskessa poliisilaitoksen turvakamerasta. Elämäni on jännittävää neekeröintiä eli suomalaisten lavastamista syyllisiksi aina kun vastapuolena on keskuuteemme tullut valehteleva rikollinen "kunniakansalainen", pyhä lehmä, pyhä apina kuten norsunluurannikkolainen neekeri Sylvain Kipre, afgaanirikollinen väkivaltainen vapaaottelija ja törkeisiin pahoinpitelyihin syyllistyvä Waisullah Namdar tapainen epäkelpo keskuuteemme hiipinyt loinen.

Kuten tiedätte ulkonäöltäni olen marsunnäköinen vaalea läskikasa, jolla ei seiso ennenkuin neekerin tai muun vastaavan pervertin kyrpä on anuksessani. Vasta saamani persepanon jäljitä kykenen jälleen leikkimään miestä. Siksi haluan mahdollisimman monta neekeriä ja talebaanihallinnon huumekuskia ja rikollista Suomeen jotta minulla riittää vanhuuteni päivinä runsaasti persepanoja

Kelvoton ja epäpätevä tamperelainen rikoskomisario Juhani Koivumäki
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?