Friday, September 23, 2005

 

Kolme yhtä hyvää ehdokasta

Presidentinvaalit ovat taas tulossa, ja kuten tunnettua vaalit saavat yleensä esiin typerimmät ominaisuudet sekä äänestäjistä että ehdokkaista. Tällä kertaa itsensä nolaajien kärkikaartiin rynnisti heti alkuvaiheessa SAK-johtaja Matti Tukiainen, joka Kalevan haastattelussa (20.9.2005) ilmoitti, että mikäli SAK lähtee presidentinvaalikampanjassa tukemaan rahallisesti ehdokas Tarja Halosta, SAK tukee samalla summalla myös Sauli Niinistön ja Matti Vanhasen kampanjoita. Äkkiseltään ajatus luonnollisesti tuntuu kauniilta ja lähes hellyttävän naiivilta. Onhan tasapuolisuutta totuttu pitämään Suomessa niin suuressa arvossa, että tasapuolisuuden kyseessä ollen, ei järkeä enää saa tai ainakaan tarvitse käyttää.

Joitakin kysymyksiä kuitenkin nousee mieleen ja niistä ensimmäinen on, miksi SAK ylipäätään puuttuu presidentinvaaleihin? Siihen ei tietenkään kolmikannan luvatussa maassa saa vastausta, joten tyydytään heittämään jatkoksi pari helpompaa kysymystä. Aikooko SAK myös antaa muuta kuin rahallista tukea yhtä tasapuolisesti kaikille ehdokkaille? Onko ammattiosastoissa odotettavissa laajaakin lobbausta vaikkapa Vanhasen puolesta? Uskooko joku todella, että esimerkiksi Niinistö on SAK:lle yhtä mieluinen ehdokas kuin oman joukkueen Halonen?

Eli käytännössä SAK:n puolueettomuusjulistus on vain savuverho, jonka taakse kätketään se, että erovaisuuksiakin ehdokkaiden näkemyksistä tällä kertaa todella löytyy, ja osa eroavaisuuksista koskettaa varmasti SAK:kin jäsenkuntaa. SAK haluaa siis asiakysymyksiä karttelevan henkilövaalin, johon minkään yhteiskunnallisen valtaryhmittymän on vaikea ottaa kantaa, kun kerran SAK:kin on todennut ehdokkaat yhtä hyviksi. Taktiikkana se on tietysti viisas, mutta rehellisempää olisi olla tukematta yhtään ehdokasta ja käyttää nekin rahat vaikka SAK-johtajien kielikursseihin.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?