Friday, July 29, 2005

 

Mitä minuus oikeastaan on? (julkaistu Satakunnan Kansassa 28.7.2005)

Riitta Jalonen: Kuvittele itsellesi mies. Tammi 2005

Voiko ihminen olla oma itsensä muiden kanssa ja voiko oma itsensä ainakaan olla jos on aivan yksin? Nämä kysymykset jäävät möyrimään otsalohkoon sen jälkeen, kun on lukenut Riitta Jalosen Kuvittele itsellesi mies -romaanin. Tapa jolla tuo kysymys kirjassa esitetään, todistaa sitten taas jälleen kerran, että Riitta Jalosella on poikkeuksellinen kyky kirjoittaa pieniä romaaneja, jotka sanovat paljon enemmän ja oikeastaan ihan muuta kuin mitä lyhyt juonitiivistelmä antaisi ymmärtää.

Näennäisesti Kuvittele itsellesi mies on nimittäin arkinen ja ehkäpä liiankin tuttu avioliittodraama keski-ikäisestä Mirjamista, joka saa yllättäen tietää, että hänen miehellään Kalevilla on suhde kuvataiteilija Inarin kanssa. Koska Mirjami on ajautunut henkisesti ahtaalle jo ennen sitäkin, ainakin tälläinen minun kaltaiseni suoraviivainen lukija olettaa ilman muuta, että tuollainen tieto musertaa jo ennestään ahdistuneen naisen. Hyvä romaanintekijä on kuitenkin usein aivan muuta kuin suoraviivainen, ja niinpä Riitta Jalonenkin kääntää kertomuksensa siinä kohtaa toiseen suuntaan. Mirjamin siihenastisen elämän murskautumisesta alkaa nimittäin tutkimusmatka identiteetin alkulähteille, ja se matka on Jaloselle tyypilliseen tapaan täynnä mielenkiintoisia löytöjä. Kirjaa lukiessa muun muassa huomaa, kuinka monella eri tapaa ihminen voi jäädä vain pelkäksi kuvaksi omasta itsestään.

Epäkäytännöllinen ja yltiöromanttinen kuvataiteilija ja kukkien kasvatusta ja avantouintia harrastava Mirjami vaikuttavat ensisilmäyksellä toistensa täydellisiltä vastakohdilta, mutta syväsukellus näiden naisten tajuntaan osoittaa, että yhteistä kosketuspintaa löytyy näinkin vastakkaisista lähtökohdista. Toisaalla romaanissa sama asetelma käännetään sitten päinvastaiseen asentoon ja osoitetaan, etteivät täysin samanlaisetkaan lähtökohdat tee ihmisistä toistensa puolikkaita, vaan ihminen on kuitenkin aina oma ainutlaatuinen itsensä.

Eittämättä Kuvittele itsellesi mies on ennenkaikkea kertomus naisista, kolmiodraaman kolmas osapuoli Kalevi on sivuroolissa ja siinäkin vähän kuin olosuhteiden pakosta, mutta mitään miehiltä kiellettyä luettavaa romaani ei missään nimessä ole. Suoranainen rikos sitten taas jo olisi, jos kirjan lukijakunta jäisi niin pieneksi kuin kirjailija itse etulehdellä määrittelee. Romaanin alaotsikko nimittäin on: ´´Naisille, jotka kuuntelevat merisäätä saadakseen tietää aallonkorkeuden.´´

Comments:
Kiitos upeasta kirjoituksesta. Sain siitä paljon ajattelun aihetta.

N.K.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?